Mleko migdałowe – właściwości, wartości odżywcze, przepis oraz porównanie z mlekiem krowim

Mleko migdałowe szczególnym zainteresowaniem cieszy się wśród wegetarian oraz osób, które nie tolerują laktozy. Charakterystyczny lekko orzechowy i delikatny smak sprawiają, że nadaje się do przygotowywania owsianek oraz jako dodatek do słodkich wypieków czy dobrej aromatycznej kawy. Bogactwo wartości odżywczych, które płyną z mleka migdałowego będzie cenione przez osoby z problemami w układzie sercowo krążeniowym, cukrzyków oraz osób, które chcą mieć smukłą sylwetkę.     

 

 

 

 

Mleko migdałowe – właściwości

Mleko migdałowe powstawać będzie z pasty migdałowej a więc półproduktu, który uzyskuje się na bazie cenionych migdałów. Spożywanie mleka będzie dostarczać do organizmu liczne składniki mineralne, witaminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Mleko takie charakteryzuje się dużą zawartością witaminy E, która określona jest jako witamina młodości. Ma charakter antyoksydacyjny i wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest to element obniżający poziom złego cholesterolu w organizmie. Z tego powodu oczywiście ma to korzystny wpływ na osoby, które mają problem z miażdżycą albo też chorobą wieńcową. Dodatkowo naturalne mleko migdałowe nie ma zbyt dużo cukru oraz kalorii, dlatego dla osób na diecie będzie na pewno bardzo dobry. Białko roślinne, które znajduje się w tym produkcie jest delikatniejsze niż kazeina z mleka krowiego, dlatego będzie to świetne rozwiązanie dla osób, które maja problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Mleko migdałowe to również świetne źródło cennych minerałów, które wpływają pozytywnie na nasz organizm. Mleko migdałowe nie będzie zaliczane do produktów alergizujących, ponieważ nie ma tam ani laktozy ani glutenu. Jest to doskonały zamiennik dla mleka krowiego. Mleko migdałowe – wartości odżywcze 100 ml mleka migdałowego naturalnego, nie słodzonego dostarcza ok. 37 kcal w zależności od producenta. Z czego: Białko 1 g Tłuszcz 2,7 g W tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g Węglowodany 1,9 g Sód 0,1 g Wapń 120 mg

Mleko migdałowe – przepis

Mleko migdałowe jest oczywiście bardzo cenne dla naszego organizmu, ale w porównaniu z mlekiem krowim będzie ono zdecydowanie droższe. Można jednak postarać się o przygotowanie mleka samemu i wtedy będzie można zmniejszyć jego cenę nawet o połowę. Do przygotowania mleka potrzebujemy około 100 gram migdałów i litr wody. Dodatkowo dobrze będzie mieć blender, gazę i dwa naczynia. Jedna będzie do namoczenia migdałów a druga do przelania mleka. Migdały umieszczamy w mniejszej misce i na noc zalewamy wodą. Następnego dnia odcedzamy. Namoczone orzechy do blendera i zalewamy czterema szklankami wody. Całość blendujemy przez kilka minut, tak by uzyskać jednolitą masę. Następnie przez sciereczkę lub gazę przelewamy do miski. Kluczowa sprawa to właśnie to filtrowanie mleka, ponieważ jeśli oczka będą zbyt duże do mleka dostaną się części miazgi. Dlatego warto założyć gazę kilkukrotnie przełożoną. Tak przygotowane mleko przechowujemy w lodowce przez dwa dni. Masę migdałową będzie można wykorzystać do ciast. Mleko migdałowe ma mniejsza kaloryczność niż krowie. Inaczej niż krowie ma mniej białka, ale to białko będzie łatwo trawione. Ma również niższą ilość węglowodanów. Najwięcej będzie tam tłuszczy, ale są to akurat takie tłuszcze, które dla naszego organizmu są bezpieczne. Będą to ponad 2/3 zdrowe kwasy tłuszczowe, dlatego nie trzeba się obawiać takiego mleka. Wręcz przeciwnie będzie cennym dodatkiem do diety, ponieważ dostarczy do naszego organizmu wiele składników umożliwiających stabilizację cholesterolu. Mleko krowie i migdałowe cechu się dużą zawartością cennych minerałów, dlatego zawsze będzie działać korzystnie na nasz organizm. Jeśli zmagamy się z chorobami układu pokarmowego czy problemami układu krążenia to bardzo możliwie, że właśnie mleko migdałowe stanie się dla nas takim składnikiem, który będzie nas chronił przez rozwojem tych chorób. Mimo dość wysokiej ceny wydaje się, że warto takie mleko do swojej diety włączyć, by cieszyć się dzięki temu lepszym zdrowiem.

Story Page